Skördefest

Skördefest på Värmlandsnäs grundades med tanken om att skapa ett evenemang där alla kunde umgås samt ha en trevlig och berikande helg tillsammans. Samtidigt skulle lokala aktörer få chansen att visa sin verksamhet och naturligtvis den otroligt vackra bygd som Värmlandsnäs är.

Arbetet med Värmlandsnäs Skördefest startade på ett litet möte i Botilsäters församlingshem 11 februari 2002. Där presenterades idén för olika aktörer med anknytning till Värmlandsnäs. Mottagandet var över all förväntan och det var bara att sätta igång och jobba. Efter otaliga möten och tillkomna skördefestdeltagare formades ett program. Ett program som vi blev väldigt nöjda med och hade en bredd som tillfredsställde många olika målgrupper. Resten är levande historia...

Under Skördefesten på Värmlandsnäs kan du besöka gårdar, matproducenter, kulturbyggnader, fornminnen och många andra typer av verksamheter på och kring Värmlandsnäs. Dörrarna på "Näset" står under första helgen i september varje år öppna och bjuder in dig till en helg full av upplevelser och äventyr för både stora och små. Du bjuds på musikunderhållning och skådespel samt ett dignande utbud av lokalproducerad mat och hantverk.

Förr i tiden kallades "Näset" för Värmlands Kornbod på grund av de bördiga markerna där mycket produktion höll till. Detta är något som hållit i sig genom århundraden och Skördefesten på Värmlandsnäs är ett resultat av all den erfarenhet, glädje och tradition som under så lång tid funnits här ute

Skördefesten på Värmlandsnäs har sedan starten 2002 växt sig till en riktig värmländsk folkfest. Omkring 2 000 besökare första året har nu blivit omkring 15-20 000 på en och samma helg. Ryktet har spridit sig långt utanför kommunen och regionens gränser och numera reser folk långväga för att besöka vårt årliga arrangemang. Därför jobbar vi hårt för att varje år göra att dessa, våra besökare och vänner, känner sig riktigt, riktigt välkomna till Värmlandsnäs, Säffle och Värmland.

Föreningen Värmlandsnäs Skördefest

Värmlandsnäs Skördefest Ideell Förening

Skördefestens syfte är att marknadsföra och visa företagen och företagsamheten på Värmlandsnäs. Företagare, föreningar och privatpersoner samverkar på ett unikt sätt för att visa både långväga turister och lokala invånare att Säffle kommun och Värmland är en livskraftig och attraktiv bygd. Skördefesten står för landsbygdsutveckling där både stora och små företag, hobbyverksamhet och föreningsliv samverkar för att stimulera nyföretagande, utökad turism till kommunen och länet, god försäljning samt öka kunskapen om lokala produkter och tjänster.

Med ökad aktivitet på Värmlandsnäs ökar aktiviteten i hela Säffle kommun
  • Utveckla arrangemanget Skördefest på Värmlandsnäs
  • Öka turismen på Värmlandsnäs
  • Sprida kunskap om produkter och tjänster på Värmlandsnäs
  • Utveckla kulturen på Värmlandsnäs
Ordförande
  • Monica Norström
Vice Ordförande
  • Christina Johansson
Kassör
  • Pia Björsell
Sekreterare
  • Sofia Eriksson
Ledamöter
  • Helena Gillén
  • Marie Gustafsson
Suppleanter
  • Lars Andersson
  • Lena Lindh
2017 tilldelades Skördefest på Värmlandsnäs Säffles Guld-Ess Med motiveringen:

”Föreningen har visat stor driftighet och professionalism i sitt arrangörskap, vilket under sommaren resulterade i en rekordstor folkuppslutning i det vackra Näslandskapet. Föreningen Värmlandsnäs Skördefest har genom sitt engagemang spridit en positiv bild av Säffle kommun. En bild som präglas av företagsamhet, närproducerad mat och en levande landsbygd”

Säffle

Livskvalitet betyder balans mellan möjligheter till bra vård, utbildning, bostäder, service, näringsliv, fritid och kommunikationer. I Säffle skapas den balansen. Som Sveriges yngsta stad med 15 455 invånare belägen vid innanhavet Vänern, finns klippor, sand, 9 mil kustremsa längs Vänern samt hundratals sjöar med fiskevatten i en klass för sig. Kulturlivet är vida berömt och många charterbussar från hela landet transporterar besökare till SäffleOperan.

Säffle har ett varierat näringsliv inom bl a skog- och verkstadsindustri, fordonstillverkning,träförädling, elektronik och lantbruk. Här finns också ett stort kluster av företag inom Styr-, Mät- och Reglerteknik, det största utanför storstadsregionerna.

Det finns ett stort utbud av fritidsaktiviteter och ett starkt föreningsliv med cirka 200 aktiva föreningar inom olika intresseinriktningar. här bjuds även på ett rikt kulturutbud med både teater, konserter, och konstutställningar. Blir man hungrig av all aktivitet eller bara vill gå ut och roa sig finns det ett bra nöjesliv med flera pubar och restauranger av god klass att besöka.

För den som är naturintresserad erbjuder Säffle stad och kommun många möjligheter till naturupplevelser av skilda slag. Naturen hör till de vackraste med både skog och vatten. Kanske ta en tur med islandshäst i skog och mark? Lockar det i stället med sol och bad eller segling ligger Vänern bara ett stenkast från Säffle centrum. Här vid Vänern finns bad- och campingplatsen Duse Udde som har både klippor och sandstrand. En pärla i Vänern är Lurö skärgård dit man kan ta sig via egen båt eller med de båtturer som utgår från bl a Värmlandsnäs.

Värmlandsnäs

"Värmlands kornbod" är ett uttryck som följt Värmlandsnäs under en lång tid. Nu var det väl inte riktigt så att Värmlandsnäs försörjde hela Värmland med säd såsom namnet antyder men det var och är en frodig bygd med bra odlingsmarker. Nu mer skulle man kunna kalla Värmlandsnäs för "Värmlands Fläskbod" istället. Stor del av grisuppfödningen i Värmland sker just på Värmlandsnäs.

Att det varit en rik bygd sedan länge förstår man när man ser hur tätt kyrkorna ligger. En i varje socken blir inte mindre än åtta stycken - Eskilsäter-, Millesvik-, Ölserud-, Botilsäter-, By-, Södra Ny-, Huggenäs- och Bro kyrka. Herrgårdar och säterier är det också gott om.

Näset som Värmlandsnäs kallas för i folkmun är cirka fyra mil långt och sträcker sig som en fågelvinge rakt ut i innanhavet Vänern. Östra sidan består av en fem mil lång och brant kustlinje med utsikt över storvänern. Västra sidan är mer gästvänlig med de mycket vackra skärgårdarna Millesvik-, Eskilsäter- och Lurö skärgård.

På Värmlandsnäs finns också många gamla hällristningar som vittnar om tidigare bosättningar. Pilgrimsleden från Västergötland till Nidaros i Norge gick via Lurö skärgård och Värmlandsnäs.

Profiler med ursprung från Värmlandsnäs.

Esaias Tegnér växte upp i Millesviks socken. Han var vår första "bestsellerförfattare" långt innan begreppet fanns. Genombrottet kom 1825 när Frithiofs saga blev färdig. Han var även internationellt känd. 1846 avled han och hyllades som minnet av en stor skald och en storslagen personlighet. Esaias pappas grav finns på Millesviks kyrkogård.

Daniel Carlsson Rallyförare i WRC rally. Blev trea i Svenska Rallyt 2006 efter att ha utkämpat en sekundstrid om tredjeplatsen med italienaren Gianluigi Galli.

Tina Thörner Känd kartläsare och TV-profil.

Karl-Petter Grisbonden från Värmlandsnäs som vann hela folkets hjärta genom TV-programmet "Bonde söker fru" år 2007. Karriären inom TV fortsatte under hösten 2007 i programmet "Let´s Dance" där Karl Petter lyckades placera sig som trea efter vinnande paret Tina och Tobias samt Tony och Annika.

Julia Roberts Känd skåderspelerska från USA. Härstammar från Värmlandsnäs på sin mors sida. Så här ligger det till: Hennes morfars mor Elin var från Säffle. Hon var född 1884 i By församling. Redan som treåring flyttade hon med sin familj till USA och dog sedan 1960 i Minneapolis, sju år innan Julia Roberts föddes.